Klicka, trycka eller vad?

Vad säger man när man hanterar en mobil skärm typ smartphone eller surfplatta?

När det gäller en PC eller laptop så är det ”klicka” som gäller eftersom dessa datorer oftast hanterades av en mus med klickande knappar. Men så kom pekplattan som man i likhet med skärmar styr med fingrarna och klickandet försvann. Eller gjorde det det?

Svep!

Att svepa på skärmen är väl ett ganska självklart begrepp, men vad säger man när man ska bestämma en åtgärd ofta på en stiliserad knapp. Inte klickar man med tummen eller nåt finger?

Så vad är det vanligaste och bästa begreppet som ersätter ordet ”klicka” när man fingrar på en skärm samt bestämmer sig för en åtgärd?

Tryck!

Ett begrepp som vinner mark i de texter jag läser, så används oftast begreppet tryck. Ett rätt bra begrepp som känns ganska rätt, men… det känns som att man ska trycka igenom skärmen… alltså för hårt!?

Tappa eller ”tap

Tapp eller det engelska begreppet ”tap” är ett annat vanligt begrepp. Men då måste vi kanske i svenska texter skriva med två ”p”, annars läser man ju ett långt ”a” istället för det uttal som gäller för ”istapp”.

Tapp och att tappa på skärmen låter ju lite konstigt. Man kan ju inte tappa på skärmen eftersom man kan tappa sin mobil… alltså på golvet. Det blir lätt lite begreppsförvirring med tapp eller tappa.

Rör!

Inte helt perfekt att röra på OK-knappen eftersom man rör på allt på sin skärm. Dessutom rinner det ofta vatten i rör.

Klicka!

Nja… Klickar gör man ju på vänster eller höger musknapp vilket oftast sker med ett klickljud. Men på skärmen låter inget och skärmen buktar sig inte när man ”klickar”, så det begreppet är inte heller bra.

Bunka!

Kanske ett helt nytt begrepp på svenska pekskärmar. Jag testade ordet ”Bunka” och android bytte genast ”Bunka” till ”Ninja”. 😆

Så jag tror att ”Bunka” är rätt bra. Känn på följande instruktion…

Svep från höger och bunka på länken.

Bunka är alltså när man ”klickar med tummen eller ett finger för att mobilen eller surfplattan ska begripa att den ska göra något, exempelvis förflytta skärmen till en annan plats eller utföra något som framgår av skärmens instruktioner.

Bunka ligger dessutom nära det mer bombastiska ordet ”dunka”, vilket kanske är bra? Bunka är mjukare än det våldsammare ordet dunka. Eller ska vi dunka med fingrarna när vi vill att mobilen ska göra nåt?

Svep från höger och dunka på länken!

Peta!

Man sveper och petar sedan på en länk eller fiktiv knapp?! Kanske?

Slutsats

Att jag skrev det här inlägget beror på att jag anser att det än så länge inte finns ett tydligt begrepp på svenska för att beordra en mobil eller surfplatta att göra något. Vad tycker du?

En reaktion till “Klicka, trycka eller vad?”

  1. Ordet ”dutta” använder vi i familjen när man ska få fart på en länk på paddan eller mobilen. ”Längst ned till höger kan du dutta på ok-knappen”

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s