Min favorit bland navigatorappar i telefonen är just nu ”Here” som finns för både iPhone och Android. Så jag måste ju jämföra den med några andra vilket kommer här i några inlägg. Men först lite om just ”Here”.
Om Here
Appen Here använde jag mycket när jag hade Nokias Windowstelefoner. Om jag minns rätt så var den en av standardapparna som Microsoft anskaffat för Mobile Phone.
När sedan Mobile Phone lades ner då dök Here upp som app både i iOS och Android. Om den fanns där tidigare låter jag vara osagt. Kanske, kanske inte…
Here i Sony Xperia (Android)

En fördel med Sony Xperia L4 är naturligtvis den liggande breda presentationen. Man ser mer av omgivningen i kartbilden. Detta beror på att Xperia L4 har bildformatet 21:9 till skillnad mot iPhones modeller som har bildförhållandet 16:9. Alltså vidvinkel kontra ”normalbredd” om du så vill.
Here i iPhone 8, iOS

Here i iOS eller i min iPhone 8 är den vanligaste bilden jag använder i bilen. I båda telefonerna kan man ladda ner en svensktalande kvinnlig röst som via vår Volvos ljudsystem och Bluetooth talar om vart man ska svänga.
Liggande eller stående?
I båda telefonerna kan man ställa eller lägga Here som automatiskt anpassar sig till telefonens höjd och breddförhållande. Jag föredrar att ha telefonen liggande/horisontellt.

En detalj i sammanhanget är var man placerar luren i bilen. Efter ett ordentligt letande via ett antal sajter så fann jag att jag redan har tre stycken mobilhållare från Kjell & Company som fungerar perfekt i Volvo. Alltså i ”hålet” i mitten på instrumentbrädan där man ser vilken radiokanal man använder. Där kan man se och välja vilken telefon som är kopplad via blåtand osv. Men eftersom den informationen inte är viktig när man kör så kan man placera telefonens navigator där.
Jag även testat att placera telefonen framför passagerarplatsen ovanpå instrumentbrädan och fann att det fungerade utmärkt. Inte ens i rondeller flyttade sig telefonen tack vara att hållaren är försedd med gummifötter. Väldigt bra om passageraren kan följa navigeringen och förvarna tidigare än navigatorn.
Speciellt om man som vi senast skulle genom Göteborg. Till och med där får navigatorn fnatt. Jag anser att Göteborgs genomfart är den farligaste i landet. Minsta osäkerhet så kastar många över sitt fordon tvärs över spärrlinjerna när som helst. Göteborgs genomfartslösning är rent ut sagt livsfarlig. Navigatorrösten kacklar oavbrutet att man ska hålla vänster eller höger eller byta fil oavbrutet.
Lutningen på telefonen är steglös och därmed perfekt!
Laddning
En lite längre sladd från bilens ciggtändaruttag eller USB-uttag (som vi har i Volvon) är bra att ha eftersom telefonen visar i realtid hur man kör och därmed förbrukar rätt mycket batteritid om man kör långt.
Övriga finesser
Hastighetsbevakning
Here larmar om man kör för fort eftersom den håller reda på gällande hastighetsbegränsningar. Om man tycker att den plingar för ofta så kan man ställa in när den ska larma för fortkörning. Ett läge under 80 km/tim och ett annat över 80 km/tim. Jag brukar ha 5 km/tim under och 20 km/tim över. Man vill ju varken få böter eller bli av med körkortet.
Fartkameror
Here larmar även i god tid för fasta fartkameror via ljudsignal så det gäller att ha appen ordentligt uppdaterad så att man inte missar nån nyuppsatt kamera. Däremot får man inga larm om tillfälliga fartkontroller som polisen gör. Here är alltså ingen radarskanner om du trodde det!
Dagtid respektive mörkerkörning
Here anpassar sig till gällande ljus och slår själv om till mörkerläge när så behövs.
Vart vill du åka?
Dels kan man ange platser genom att skriva in dem typ Motala eller rena adresser men det bästa är kopplingen till kontakterna i telefonen. Men det gäller då att man har adressen till sin kontakter ordentligt uppdaterade. Det duger ju inte att få hjälp att köra till någon som har flyttat :-D.
Kartor och nerladdningar
Here fungerar över hela världen men själv kör jag bara i Sverige. Så jag laddar därför ner Sverigekartan som är drygt 500 Mb stor. På så sätt kan jag även sätta Here i off-line-läge.
Olika transportsätt

Here är extremt flexibel när det gäller att ta sig fram. Utöver de vanliga transportsätten så finns även Taxi och Bildelningstjänster, men hur väl de fungerar låter jag vara osagt.
Cykelnavigering finns, men är under uppbyggnad åtminstone i iOS-versionen som jag har så Here varnar för att den kan visa fel redan när man väljer cykelnavigering. Dessutom har jag ingen cykel så jag kan inte säga hur bra den är. Men jag skulle tro att det är bra med trådlösa öronmusslor när man cyklar.
Till slut
Det bästa med att ha en navigator igång är att man hela tiden kan se vilken hastighetsbegränsning som gäller.

Gamla tiders hastighetsskyltar är ju egentligen rent vansinnigt. Precis när man passerar en ändring i gällande hastighetsbegränsning så kollar man kanske i backspegeln eller ändrar radiokanal eller svarar helt enkelt på en medpassagerares kommentar så att uppmärksamheten på en och annan skylt missas. Speciellt numera när hastigheter ändras ordentligt från udda hastigheter till jämna, exempelvis från 50 till 40, 70 till 60 eller 90 till 80.
Jag har fått kommentarer om att Waze skulle vara mycket bättre, men det tror jag inte på. De som argumenterar för Waze har aldrig använt Here. För att bringa klarhet så laddade jag ner Waze men tvärnitade på alla villkor man måste acceptera plus att Waze ville ha tillgång till mina träningsresultat?!? Va fan har det med navigering per bil att göra. Sen insåg jag att Waze är användarstyrt på liknande vis som Tripadvisor och då avinstallerade jag Waze utan att acceptera eller testa något. Tripadvisor har fått mig att ogilla den här typen av appar så jag håller fast vid att Here funkar bäst för mig. Jag har testat att navigera via ”Kartor” och Goggle Maps och funnit att Here är bättre än dessa två navigatorer.
Dessutom! Alla appar utvecklas och blir för det mesta bättre och bättre så erfarenheter som har några år på nacken stämmer sällan med vad en app kan idag. Gäller alltså inte tjugo år gamla Tripadvisor som står stilla i utvecklingen. Den är dessutom företagsfientlig enligt min erfarenhet
GillaGilla