Android har en del Godis!

Ju mer jag använder och vispar runt i Android så hittar jag underbara lösningar som inte finns i iOS eller Windows. Jo de finns, men på andra ofta krångligare sätt.

Skärmdumpar

Att ta en skärmdump är busviktigt för en informatör inom IT. Man måste ju alltid illustrera vad man skriver om, oavsett om det handlar om handgrepp i iOS, Windows eller Android.

Android har en mycket galant lösning på att ta hela skärmbilder utöver kombinationstryckningen ”Ringsignal Ner” + ”Stäng av”.

Dra istället fingret uppifrån och neråt på skärmen så öppnas en massa snabba funktioner. Bland dessa finns funktionen ”att ta en skärmbild”. Bara att ställa sig på den skärm man vill ta en bild av, dra med fingret samt peka på ”Skärmbild”. Tyvärr kan jag inte testa och verifier om det är standard-android eller om det är Huaweis EMUI som har den funktionaliteten. Jag skulle vilja utnämna den funktionaliteten enbart som ”Bäst i Test”. I Windows 10 är det tangenttryckningen Shift+Windowstangenten+S som man enklast tar skärmdumpar med. God två om inte dött lopp där iOS kommer sist med en kombinationstryckning som måste vara exakt för att fungera.

Om du inte ser ”Skärmbild” så kanske du måste flytta den åt vänster vilket är enkelt. Den ligger troligtvis som standard utanför till höger eller nedanför beroende på vilken platta eller telefon som du har.

Bluetooth och SD-kort

Egentligen är det väl bara iOS som inte har varken stöd för extra minneskort eller mus. Ok då! Mus via Bluetooth har Apple krånglat in via handikapphjälpmedel och fungerar, men inte bra. Musen simulerar ett finger på skärmen.

Just möjligheten med SD-kort och att synka ner lokalt till detta när man använder exempelvis en molntjänst som OneDrive medför att man kan använda OneDrive även på klena surfplattor typ min lilla Huawei på 7″. Den har bara 1 GB RAM och 16 GB HD men kan i och med SD-kortet husera en massa extra appar, foton och filer som annars skulle placeras på de 16 gigabajten. Det betyder att man inte behöver köpa dyra Android-surfplattor eller telefoner för att få ordentligt med funktionalitet. En stor fördel jämfört med iPhone och iPad där man måste köpa dyrt med stor HD för att få plats.

Här vinner Androidtelefonerna och surfplattorna skyhögt över Apples iOS.

Redigeringsläget

I iPhone och iPad finns möjligheten att flytta markören/cursorn genom att trycka lite hårdare eller längre på skärmtangentbordet. Därefter kan man enkelt flytta markören vart man vill.

Android har samma funktion men på ett annat sätt. Först placerar man markören ungefär där man vill ha markören för att exempelvis redigera en text. Då ”tänds” en liten bubbla upp som tydligt visar var markören är. Genom att sedan sätta fingret på den kan man sedan enkelt flytta markören. Den stora fördelen med denna funktion jämfört med iOS version är att man även får en liten ruta i form av ett ”förstoringsglas” så att man enkelt kan placera markören exakt där den ska vara, exempelvis för att rätta ett stavfel i ett ord.

Här vinner Androids funktionsalitet före Apples iOS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s