Det är en stor skillnad mellan Windows 10 och Windows 8.1 när det gäller hur de synkroniserar filer mellan OneDrive i datorn och OneDrive i molnet.
I Windows 10 har Microsoft valt att enbart synka på hel mappnivå medan Windows 8.1 klarar av att hålla reda på vilka enskilda filer som användaren vill ha tillgång till i datorn eller enbart ”online”.
För mig börjar följande bild att kännas som ett hån…
(bilden just norpad från Microsofts hemsida)
Det är Windows 8.1 som har den bästa synkroniseringslösningen för OneDrive
Eftersom jag inte har råd att skaffa de kraftfullaste maskinerna så anser jag att lösningen i Windows 8.1 är den bästa.
Inte bara det! Är det inte rätt idiotiskt att synka ner en hel mapp bara för att jobba med en enda ynka fil? Om du exempelvis letar i din bildmapp i molnets OneDrive så ser du samtliga bilder i form av ikoner i Windows 8.1 både i OneDrive-appen och i Utforskaren utan att den fysiska filen laddats hem till datorn.
Filen laddas enbart ner om du väljer att använda den i datorn. Övriga bilder ligger kvar i din OneDrive i molnet!
Är det inte så man vill att det ska fungera oavsett hur kraftfull datorn man har?
Onedrive-appen i Windows 8.1
(Appen som inte existerar I Windows 10)
Lägg märke till att två av filerna ovan har en liten ikon nere i högra hörnet, bestående av ett moln och en dator. Dessa två filer existerar fysiskt både i molnet och på datorn. Övriga filer existerar enbart i OneDrive-molnet men visas av appen att de existerar.
Samma mapp fast i Utforskaren i Windows 8.1
Här visar Utforskaren tydligt vad som gäller. De två filerna är ”Tillgängliga offline”, alltså på datorn medan övriga filer endast är tillgängliga online, alltså då du är uppkopplad mot Internet.
Dessutom ser jag alla andra mappar som jag har i min OneDrive utan att vare sig alla mappar eller ingående filer existerar på min dator.
Konsekvens
Jag har bara två av mappens filer nere på min dator eftersom det är de två som jag nyligen jobbat med.
Detta har uppstått automatiskt eftersom OneDrive i Windows 8.1 har intelligent synkronisering. Känslan av att Windows 8.1 vet vad jag gör och vill åstadkomma är påtaglig. Det kallar jag intelligent synkroniseringslösning!
Vad gör då Windows 10…?
Windows 10 synkar enbart hela mappar!
Först: Hur man sätter synkroniseringsregler i Windows 10
I Windows 10 gäller regeln, allt eller inget! Med det menar jag att den flexibla lösningen som jag beskriver ovan i Windows 8.1, existerar inte i Windows 10 visavi OneDrive. Jobbar du enbart med en fil så måste du i alla fall synka ner hela mappen som denna fil ligger i. Hur jäkla smart är det?
Konsekvensen blir att du skräpar ner din C-disk med filer som du inte vill ha ner på datorn utan enbart vill ha uppe i molnet, exempelvis en stor mapp med foton från en massa år tillbaka. Så har du Windows 10 och OneDrive så blir det att dela upp dina foto-mappar kanske per år samt bocka av synkroniseringsregeln för mappen. Först då tas filerna på datorn bort samt existerar enbart i molnet.
Det gäller alltså att ha tungan rätt i mun…
Alla filer i mappen synkas ner till datorn i Windows 10
Jag va ju helt enkelt tvungen att testa följande för en stund sedan…
Jaha ja, som du ser ovan så har hela MUSIK-mappen i min OneDrive synkats ner i min åttatums pekplatta fast det bara va de två markerade filerna jag villa ha ner. Urdumt!
Jäkla tur att det i mitt exempel handlar om förhållandevis få filer som dessutom är rätt små, men tänk dig inom företag där ett helt projekts filer synkas ner hos var och en i projektet. Hur kul blir det? Skräpigt, menar jag att det blir, helt i onödan!
Det jävligaste av allt i Windows 10!
Som du såg så skrev jag C-disk tidigare!
Det är för mig en gåta varför Windows 10 enbart tillåter synkronisering till en mapp på C-disken!
Skaffar du, som jag gjorde, ett stort SD-kort med avsikten att lagra filer där (D-disk) så går det inte att peka om OneDrive-synkroniseringen till denna disk. Så vi får tåla att C-disken fylls med en massa filer som inte ska vara där medan ditt stora SD-kort eller externa hårddisk förblir tom! Om du inte kopierar över förstås, men då skapar du bara en massa manuellt arbete som snabbt blir jobbigt.
Alternativet är att man måste skapa små jobbande mappar i OneDrive för att på så sätt ”lura” Windows 10-lösningen. Alltså helt onödigt merarbete eftersom man ”glömde” den smarta lösningen som utvecklades i Windows 8.1.
Det här behovet att kunna peka ut ett annat ställe än C: blir i Windows 10 as-viktigt, medan behovet inte ens existerar i Windows 8.1.
Hur blev det såhär tokigt? Nån som vet? Är det resultatet av en generationsväxling inom Microsoft där nytt och fräscht går före kunskap och erfarenhet. Jag tror att det är så! Bevisa motsatsen om du kan!