Har jag köpt en perpetuum mobile?

Kanske inte i vetenskapligt renlärig mening men nästan! I alla fall tror jag i nuläget att mitt nyinköpta armbandsur av märket Citizen Eco-Drive i dagens läge kommer närmast perpetuum mobile, eller som det heter på ren svenska “Evighetsmaskin”. Bilden nedan är en bild på just mitt inköpta snygga evighetsur.

Eco-Drive klockaVän av ordning, typ Jörgen Städje, kommer säkert att storma in och bevisa att jag pratar i nattmössan. Men jag tror i alla fall att uret kommer att åtminstone överleva mig själv. Arvingarna får utröna det närmare efter mitt frånfälle för jag är övertygad om att jag inte kommer att kunna verifiera mitt påstående. Byte av batteri ska i alla fall vara blott ett minne från och med nu. Det enda som gäller är att alltid ha uret på armen samt undvika att placera det i närmaste byrålåda. Den går nämligen på ljus!

I vilket fall som helst så är det i de små prylarnas värld som lösningarna på batteriproblemen verkar bli lösta först. SAAB/Nevs, Tesla och andra bilfabrikanter får nog studera hur klockfabrikanterna löst problemet med att tillhandahålla ständigt laddade batterier. Dessutom verkar mobilmarknaden vara på intåg med liknande lösningar så “den som lever får se”.

Citizens Eco-Drive-klockor är dessutom inte dyra om man jämför med andra ur.

Hur går det då till? Jo, urtavlan är en form av solcell som i sin tur laddar ett batteri eller vad det kan vara inne i boetten. Smart och enkelt eller hur. Läs mer…

Vidare står att läsa om en telefon som verkar ha en liknande lösning, en evighetsmobil om man får tro ”Meridiist Infinite”. Läs mer…

Merediist Infinite

Rolf Granlund
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s