Cyklister i Stockholm…

Jag har nog efter ett år inom Taxi i Stockholmstrafiken en rätt bra bild av er cyklister samt hur man umgås i denna komplicerade trafikmiljö. Trots det har jag lyckats tränga två cyklister utan riktig närkontakt annat än svordomar, en på Skeppsbron och en vid Stureplan. Dessutom fått ovett av en cyklist på Strandvägen för att jag inte tittade på just henne när jag skulle korsa cykelbanan från parkeringsområdet. Alla tillfällen mellan klockan 16 och 19 då rusningen är som intensivast.

Jag undrar hur många cyklister som egentligen även har körkort för bil? Det verkar fattas insikt i hur det är att ta sig fram med bil på vissa ställen. Ett problem är att många cyklister håller på tok för hög fart och dessutom verkar vara i sin egen värld. Att bli omkörd på höger sida medan man avser att svänga just höger är en utmaning för oss bilister. Råkoll är bara förnamnet. Dessutom i kombination med kunder som ivrigt viftar för att få bli körda. Då är det tiondelar som gäller i beslutfattande och manöver.

För att inte tala om den andra kategorin i trafiken… “Gnuflockarna” eller gångtrafikanterna! Det talas om att inte prata i mobil när man kör bil. Men ingen talar om riskerna med att tala i mobilen när man till fots korsar gator, med eller utan övergångsställe och gärna mot röd gubbe.

Cyklister, ta det lugnt! Ni är definitivt inte ensamma i trafiken och det finns andra bilister som inte har samma koll som vi erfarna rusningstrafikbilister.

Rolf Granlund
@rigit

4 reaktioner till “Cyklister i Stockholm…”

  1. Skönt att du har koll och ser dig för. Håller tummarna för en framtid där det bara är yrkesförare och cyklister som kör i innerstan.

    En liten motfråga: Hur många bilister har kört cykel i Stockholm 😉

    /Anders
    -en cyklist med körkort, som mest åker tbana in till stan och fascineras över hur många människor som av gammal vana tar bilen trots att det är dyrt, hopplöst att parkera och miljöovänligt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s