Vätgas är lösningen!

Jag har sagt det förr och säger det igen. Beroendet av Oljan för att skapa bensin och diesel måste stoppas. Dagens lek med hybrider och batterier är fel lösning. Ska GM och japanerna köra över resten av biltillverkarna? Mycket tyder på det!

Läs mer: http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3173827.ece

7 reaktioner till “Vätgas är lösningen!”

 1. Problemet med vätgas är ju dock distributionskedjan. Elnät finns ju över allt men för att distribuera vätgas krävs helt nya investeringar man kan inte köra på som om det är bensin. Vätgas är mycket dyrare och svårare att flytta mellan en gas levererenade lastbil till station och sedan från station till din bil men såklart det är inte omöjligt.

  Elen kanske idag ger för mycket koldioxid utsläpp men vad dom inte skrev i nyteknik artikeln var hur mycket koldioxid det går åt för att dela vatten i syre och väte. Sedan finns det ju hopp om billig el i Andrea Rossi’s energikatalysator (kall fusion, http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3173053.ece). Dock är det ju inte många som vågar tro på Rossi’s teknik. Jag tror på den och har jag fel så får jag väl stå där och skämmas som en idiot i ett hörn senare.

  Gilla

 2. Den lovar ju mer än guld och gröna skogar. Med dagens nickel pris, eller snarare priset på Nickel i mitten av April på London Metal Exchange så skulle hela Sveriges energi behov behöva nickel för blott 9 miljoner SEK. På det skulle ju kostnader för bearbetningen av nicklet till det rena pulver som det behöver vara men den bearbetningen kostar inte så himla mycket. Hoppas innerligt att det funkar.

  Gilla

 3. Vätgas är inte lösningen.
  Visst är det vackert med kemin när väte och syre blir rent vatten men det hjälper inte.

  Vätgasatomerna är så små att vi kommer ha ett enormt läckage överallt i kedjan.
  Vätgasatomerna fungerar inte heller så bra i motorer eftersom de åker in mellan molekylerna i motormaterialet och gör det skört.
  Väteatomen är så liten att den lätt åker in mellan metallers atomer och då pratar vi inte ens legeringar.
  Väte är dessutom det mest reaktiva grundämnet vi har och motorvärmen gör att kemiska föreningar i motormaterialet lätt bildas med förändrade egenskaper till följd.

  Sedan har vi distributionskedjan.
  Hur gör man vid soppastopp?
  Hur fraktar man bränslet till snöskotrar, båtmotorer, skogsmaskiner osv
  Hur tankar du din trimmer eller gräsklippare.
  Därtill behövs ju att det finns nästan obegränsat med billig el för att få fram allt detta väte.

  Med kärnreaktorer av gen IV eller V på Thoriumcykel eller med E-Cat är det problemet löst.

  För att få fram ett hållbart bränsle som inte kräver fruktansvärt dyra distributionslösningar finns det en ideal lösning.
  Man hämtar Co2 ur luften på samma ställe där man splittar vattnet och tillverkar kolvätekedjor.
  Butanol eller syntetdiesel är lika enkelt att göra och kan användas i samma distributionskedjor som idag och är helt koloxidneutralt, fritt från andra föroreningar och kan tas med i en reservdunk dit man vill

  Gilla

 4. Vätgas används ju dock inte i förbränningsmotorer utan i bränsleceller. Sedan skulle man kunna tillverka vätgas direkt vid vissa stationer för att minska på spill och överförings risker. Så vätgas har massor med risker men det Är möjligt att bygga en infrastruktur runt vätgas. Problemet med odlad diesel är. ju den landåtgång den kräver.

  Gilla

 5. Syntetdiesel kan tillverkas av väte och CO2 som sätts ihop till kolvätekedjor till skillnad från bio-diesel (RME) som tillverkas av biologiskt material typ matolja.
  Syntetdiesel tillverkas idag av metan från rötgas eller gengas och syntetiseras till diesel på ungefär samma sätt som CO2 och väte blir syntetgas
  Hög värme och högt tryck tillsammans med en katalysator och du får syntetgas och kör du processen igen får du syntetdiesel eller vilket motorbränsle du nu vill ha i dunken.
  Dessa bränslen är direkt utbytbara mot de bränslen vi använder idag och kan distribueras på samma sätt i samma distributionsnät.
  De innehåller inte heller några föroreningar vilket är bra för miljön
  Redan kravet på E85 på bensinstationerna har lett till en bensinstationsdöd utan like i hela Sverige.
  Det finns idag i Sverige folk som har över fem mil till närmaste mack men tre affärer inom en mil.
  Det finns inte på kartan att det skulle fungera med att få ut vätgasmackar till glesbygden.

  Dagens elbrist gör att priset på syntetgas från luftens CO2 och splittat vatten blir lite för dyr att tillverka så forskning idag utgår från skogsavfall och liknande som inte kräver att mark för grödor används.

  Kolla lite på http://www.biofuelregion.se/dokument/5_47.pdf
  Tänk sedan att vi använder syntetgas gjort av CO2 från luften och väte framställt av vatten genom billig el.
  Sverige skulle kunna vara helt oberoende av omvärlden för sitt oljebehov om vi inte hade sådan elbrist.
  Inte bara för bränsle utan även för framställning av plast, lösningsmedel och liknande.

  Och det finns motorer redan idag som kör vätgas och har gjort under många år med de problemen jag vidtalade.
  Bränsleceller är ingen räddning utom i de fall man kan köra dem på metanol från syntetgas
  Man behöver kunna fylla på gräsklipparen på gräsmattan och ta med bränslet till båten osv. Det fungerar inte med vätgas.
  Lokalbussar och andra typer av transporter som kör biogas idag har visat svårigheterna och riskerna med gas som bränsle.
  Senast förra sommaren var det några som försökte fylla gasolflaskan med biogas som exploderade och de skades svårt.
  Både biogas och vätgas behöver komprimeras enormt mycket för att du skall få en användbar energimängd i tanken vilket ger stora risker vid tankning när vanligt folk skall tanka.
  Däremot tror jag stenhårt på vätgas vid stationära ställen som har ett stort kontinuerligt energibehov.
  Där kan det finnas ekonomi för ett till distributionsnät om vi kan få fram billig vätgas.

  Men allt det här kräver billig el.
  E-cat kan vara en lösning för dem som är skeptiska mot de nya kärnreaktorerna som är automaiskt självbegränsande och kör thoriumcyken. D.v.s reaktorer av gen IV – V
  Men då återstår fortfarande problemet vad vi gör med dagens kärnbränsle vilket reaktorer med thoriumcykeln löser.
  Själva kärnprocessen kräver ständig tillförsel av bränsle och utan det avstannar hela reaktorn och det smälta blyet som är kylmedium kallnar.
  Minsta lilla fel och det är bara att stoppa tillförseln av bränsle så avstannar allting och det enda som händer är att det kallnar.
  Om vi jämför det med t.ex våra reaktorer vi har idag så behöver vi bara titta på Fukuchima för att se vilka problem det blir om inte nödkylningen fungerar när reaktorn stoppas.
  Redan när våra av dagens kärnkraftverk byggdes framfördes kritik av forskare att systemet inte var självbegränsande utan krävde flera lager av extra säkerhet för att ens bli godtagbart säker.
  Har man använt utbränt kärnbränsle eller vapenplutonium tillsammans med thoriumet så kommer reaktorn att behöva gjutas in i bly och stoppas undan i femhundra år när den behöver bytas ut. Värre än så är det inte.
  Jämför det med de hundra tusen år vi behöver lagra vårt utbrända kärnbränsle vi har idag
  Det skulle finnas en enorm potential att ta betalt för att minska ner andra länders kärnbränsle så det är radioaktivt i bara några hundra år istället för hundratusen år och kunna få gratis el på samma gång.

  Som sagt. Oljeoberoende och ett enormt överskott i handelsbalansen samt nästan gratis el till folket samtidigt som vi blir helt koloxidneutrala.
  Möjligheten finns.
  Vi hade redan varit där om vi inte haft tankelagen mot kärnkraft som förbjöd all forskning om kärnkraft.
  Nu sitter vi med våra gamla kärnkraftverk som kör på övertid och är lika osäkra som på sjuttiotalet och vår förut så kompetenta forskarkår har sedan länge gått i pension utan att få några efterträdare.
  Tack för det miljöpartiet.

  Visar det sig att Rossis E-cat fungerar dröjer det inte länge innan det finns billigare kopior att köpa och stoppa i källaren.
  Den ser inte särskilt komplicerad ut och det kommer med all säkerhet att finnas ritningar på nätet för oss gör det självare.
  Då kommer iaf jag att bli oberoende.
  Nanopartiklar av nickel är inte svårt att göra om det inte finns att köpa och väte i tillräcklig mängd får man med hjälp av ett vanligt bilbatteri och en vattentank. En solpanel som laddar batteriet och man är helt off grid
  En generator kopplad till en sterlingmotor eller en liten ångturbin och elen är fixad.
  Även om man kostar på sig en ordentlig batteribank som backup lär investeringen vara betald på mindre än ett år jämfört med dagens elpriser.
  Jag skulle ställa en i båten med och driva den med elmotor. Den lilla demomodellen Rossi visat upp skulle räcka till båt, sommarstuga, whatever eftersom den gav drygt 2kW.

  Gilla

 6. Tackar Anakin, snygg kommentar. Syntet dieseln vet jag inte mycket om skall kolla upp mer. Jo kan man med el bygga syntet diesel från CO2 i luft, eller från metan i skogs, slakt och mat avfall så har man ju en god källa. Behövs det mycket el så fungerar ju Ecat förhoppningsvis bra. Problemet med Thoriumcykel generatorer är ju att de fortfarande är dyra att bygga och behandla och förvara bränslet med, Ecat har ju en absolut fördel i det läget (om den nu fungerar). Rossi har väl sagt att han satsar på att sälja reaktorer direkt till folk för runt 2000 euro per kW. Det är ju en otroligt bra investering för vilke husägare som helst.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s