Det blev ingen Datalagringslag!

Beslutet nyss fattat. Skjuts upp ett år. V, MP och SD stoppade lagförslaget och det skickas tillbaka till utskottet. Puh! Då finns det tid att bearbeta och debattera lagförslaget. Medför böter för Sverige så småningom om 3-6 månader eller inte alls om vettiga människor får råda.

6 reaktioner till “Det blev ingen Datalagringslag!”

 1. Det lustiga är att det var SD som blev tungan på vågen tack vare att regeringen inte ville förhandla med SD om lagring inom landets gränser. SD är för övrigt för lagförslaget med reservation om var lagringen ska få ske.

  Gilla

 2. Nu är jag inte säker, men jag har för mej att Sverige får betala 150 miljoner i böter till EU nu när datalagringsdirektivet inte har genomförts. Det fanns en tidsgräns…
  Som jag sa så är jag osäker…

  Någon som har koll på hur datalagringsdirektivet funkar i andra länder, som redan genomfört lagen.
  Har telefonsamtal och motsvarande minskat och snigelbreven ökat?

  Läs gärna vad Richard Stallman (förgrundsfiguren för fri mjukvara) anser om mobiler > http://ubuntu.se/entry.php/714-Cell-phones-are-Stalin-s-dream-says-free-software-movement-founder

  Gilla

 3. Det är inte alls säkert att det blir några så kallade böter för Sverige. I alla fall lär det dröja om det någonsin blir något. Som jag ser det bara skrämselpropaganda. Vad som tvärt om är tvärsäkert är att operatörerna ska bekosta rutiner, databaser, datorer med mera. Vilka tror du får betala för dessa kostnadsökningar hos operatörerna, jo du och jag som använder datorer och mobiler. Jämförelsen med avregleringen av EL ligger mycket nära till hands.

  Dessutom får lagen mig att tänka på TV-programmen om galna samlare som samlar för samlandets skull till ingen nytta.

  Hur det fungerar i andra länder vet nog ingen ännu. Det är för tidigt. Men vem som helst som har något mellan öronen förstår att all data och telefontrafik blir dyrare och det till 0 (noll) nyttoeffekt.

  Gilla

 4. Dessutom är det lite som att ha ett komplett nationellt DNA-register, ett komplett fingeravtrycksregister med mera identifikationsmöjligheter av vem som helst.

  Med det menar jag att det kan bli enorma möjligheter till fel där oskyldiga anhålls och frihetsberövas på grund av konstiga slutsatser av massor av information. Som att mina fingeravtryck finns på massor av prylar som jag gjort mig av med och som någon dåre senare användt som mordverktyg. Eller att min mobil färdats i en buss bredvid en självmordbombare som tryckte på sin knapp en vecka senare. Vem som helst riskerar att misstänkas för i princip vad som helst på grund av lata analytiker hos polisen som bara söker i nämnda databaser.

  Det hela handlar dessutom om dåligt genomförda konsekvensanalyser av hela direktivet.

  Gilla

 5. Jag stör mej förstås också på de ökade kostnaderna för oss användare, det har jag skrivit någonstans tidigare.
  Men självklart kan det kännas otäckt för en del att allt ska loggas, och det lär ju inte hjälpa med att trycka in koden för hemligt nummer heller…

  En idé jag fick, när nu mobilen ska fungera som en spårsändare så borde man själv kunna få ut en karta med var man har varit efter en ovanligt blöt helg! 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s