Författare varnar för Word

Skräckhistorier om stora fel och böcker som påverkat Världshistorien i fel riktningar finns det otaliga belägg för och felet är verktygen för att skapa stora samlingar av ord och meningar som påverkar folkmassor i fel riktning. Det är ingen tvivel om den saken, så passa er jävligt noga för Microsoft Word.

Ur historien kan vi se exempel på stora ordsamlingar som Mein Kampf, Maos lilla röda, Bibeln, för att inte tala om alla ordsamlingar som skapats av alla Nobelpristagare i litteratur där ord byggts samman till de mest farliga budskap genom åren som är svåra att komma tillrätta med.

Rätt uppfattat! Jag blev minst sagt irriterad på artikeln “Ekonomen varnar för Excel” som jag tycker är en form av hål i huvudet. Som om det skulle vara ett verktygs fel. I så fall ska man även passa på att varna för alla hammare runt om i världen eftersom historien är full av exempel när många slagit sig på tummen.

Sådär ja, nu har jag med tangentbordets hjälp avreagerat mig och sågat en Ekonom som varnat för Excel. Kanske jag även kan framhålla att miljoner flugor inte kan ha fel, koskit är gott! Eller är det som så att runt 750 miljoner användare trots allt har fel. Excel är ett farligt verktyg att använda speciellt när man har mängder av siffermaterial att bearbeta. Då är det farligt menar ekonomen Per-Olov Österberg. Han är ju sanningsenligt eftersom han även är ekonomichef.

Så sluta att klaga på verktygen som man alltid har gjort genom åren när man ringt något pucko för att få något typ av besked och fått svaret…

– Jag är ledsen men det är fel på “datan”.

Det är inget fel på vare sig Word eller Excel. Felet är användaren, så har det alltid varit och kommer troligtvis alltid att vara.

Förresten, köp min nyutkomna bok om Excel 2010. Jag har en del råd invävda för att undvika fel. Du hittar den exempelvis på Adlibris.com.

Om du dessutom vill veta mer om mitt nuvarande utbud av böcker så går du till min sammanställning och kollar sedan var du kan köpa dem.

9 reaktioner till “Författare varnar för Word”

 1. @ Roffe

  Du, jag har en bekant som jobbat som svenskalärare. Han kune iaktta en klar och tydlig ökning av problemet med särskrivning i samma veva som det började bli vanligt att använda ordbehandlaren Word och dess inbyggda stavningskontroll för att automatiskt kontrollera vad man skrivit

  Gilla

 2. Det beror inte på Word det heller! Det beror på att de svenska ungdomarna även är bra på engelska där sammansatta ord inte tillåts. De rör sig naturligt mellan svenska och engelska redan vid unga år vilket har fått den här effekten.

  Dessutom vimlar det av engelska ord och begrepp runt om oss idag. Gå ut på stan och kolla företagsnamn, reklam och skyltningar. När mina ungdomar ser på en DVD-film så har dom aldrig textning till svenska påslagen.

  Gilla

 3. Jag skulle köpt en motsvarande bok om OpenOffice.

  Det finns oerhört lite böcker i ämnet OpenOffice/LibreOffice.
  Alla vill inte sitta och läsa sådant på skärmen.

  Det är enormt många som sitter hemma med öppna office och skulle gärna lägga 150 – 200 för en bra bok på svenska med tips på hur man gör saker proffsigt.

  Du kanske kan gå från litenupplaga.se till storupplaga.se
  156 tips för Dos 5.0 och liknande såldes i stora upplagor på den tiden eftersom de var aggressivt prissatta och skrivna på ett bra sätt så folk fattade.
  Något att ta efter?

  Är Litenupplaga bra att ha affärer med?

  Gilla

 4. Svar ja! Litenupplaga en form av eget förlag som jag gillar. Man tar en egen ekonomisk risk. Men Litenupplaga, Bokus, Adlibris och även CDON är egentligen mina skyltfönster som man kan shoppa ur. Min strategi är egentligen en annan, men den återkommer jag till om allt blir som jag planerat.

  Gilla

 5. Angående eventuella böcker om Open Office så hade jag en gång funderingar på Words motsvarighet av följande skäl…
  1. Jag vill se hur bra den öppna ordbehanddlaren är i jämförelse med MS Word
  2. Jag är en oberoende författare så jag såg denna bok som en naturlig del av mitt skrivande
  3. Min blogg-vänner här på IDG har tidigt väckt min nyfikenhet på den öppna världen

  om det inte vore för…

  a) För mycket att göra just nu
  b) Har redan 3-4 manus att jobba med
  c) Jag har ytterligare bokmanus inom ett helt nytt område
  – Barnböcker
  – 3 manus fördiga
  – Ett manus skickat till R&S. Tar en månad innan svar kommer
  d) Oron på Open Source marknaden. Vilken version är det som gäller?
  – Det får allt bli lugnt på den fronten innan jag skriver en bok om ett och annat Verktyg.
  – Att skriva och ge ut en bok med risk för att den försvinner eller blir gammal omedelbart är inte kul.

  Gilla

 6. Apropå inlägget 22 Februari, 2011 kl 15:24:
  Engelska-engelska, Svenska-svenska.
  Sverige, ett land, stor bokstav. Svenska, ett språk, liten bokstav. Väldigt vanligt fel.

  Kan också påpeka att det heter februari. Dock, det är troligen ditt cms som inte skriver ut korrekt, och ingen som brytt sig om att korrigera inställningsfilen.

  Gilla

 7. @Johnny Nöjd så, eftersom jag kan korrigera egna kommentarer? När det gäller kommentarer så går det ibland för fort, men tack för synpunkten! Jag är normalt noga med hur jag skriver men även solen har sina fläckar. Dessutom skrev du Februari själv, men du var kanske för snabb själv? Hur bloggen sedan lägger ut ”Månad” kan jag tyvärr inte påverka som du helt riktigt påpekar.

  Dessutom ger det ingenting att vara näsvis i bloggen. Kommentera gärna om ämnet istället för att syssla med kommenterande pekpinnar. Den här gången låter jag det vara och besvarar din kommentar. Men det är som sagt var en engångsföreteelse.

  Gilla

 8. Apropå källors trovärdighet, är det lämpligt att säga att excell är bra och i samma veva sälja en bok man skrivit i ämnet… Nåja 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s