Han lever, han är bara avliden…

Jag minns Hanson & Carlsson, gör du? Lyssna på intervjun med Janne “Loffe” Carlsson om sin gamle vän Bosse Hansson som just har gått bort som det heter…

image Dessutom kan du tolka mitt nyvaknade intresse för SR.se som ett led i att jag tröttnat på de reklamdigra nättidningarna.

Jag tänkte läsa om Zlatan i Aftonbladet efter att ha skrollat ner en bit, klickade på länken och fick enbart upp rubriken i form av en upprepning. Sidan var för övrigt fylld av än mer reklam.

Radion på nätet är dessutom relativt fri från reklam, mer direkt och det har ett högre värde att i det här fallet lyssna på Janne istället för en redigerad text.

Nätradion är ett lyft som jag varmt kan rekommendera. “Radio On Demand” när du vill och själv har tid. Nättidningar föresten… Annonsbilagor till papperstidningarna är vad de egentligen är och borde heta.

 

 

Nedan… när jag skulle läsa om Zlatan i Aftonbladet. Hur mycket utrymme har artikeln i procent räknat?

image

5 reaktioner till “Han lever, han är bara avliden…”

 1. @Pontus Jeppsson 11 reklambanners på en artikel eller kan du hitta fler. Tur att Man har Pop-Up filtret på då skulle jag kunnat räkna in en till. Det kan inte vara kul att vara journalist idag eftersom utrymmet är så snålt tilltaget numera. Är det dit du vill komma med reklam i mobiltelefonerna?

  Jag behöver ingen kommentar om att det är priset man får tåla för att läsa gratis på nätet. Men jag tycker bara att det börjar gå för långt. Hoppas att IDG inser det i sina annonsplaner och inte glömmer läsarna som Aftonbladet och Expressen har gjort.

  Gilla

 2. Hanson & Carlsson?

  Då t’änker jag helt osökt helt apropå på deras legendariska ”sagan om ringen-album” från 1970-talet som säkert snurrade på mer än en proggig fest när det begav sig 🙂 En av låtarna från nden förekommer för övrigt i Lukas Moodysons underbara film om dom där åren ”Tillsammans”, en rulle som händelsevis råkar återfinnas (i köpt form) i min bokhylla

  Gilla

 3. Hej Roffe!

  Jag tror att framtiden för annonser online (och då pratar jag både ”vanliga webben” och mobilt) inte innebär fler annonser, utan smartare.

  Ingen blir glad av den utveckling vi har sett de senaste åren där fler och fler annonser trängs på samma sida. Besökarna tycker det är dumt eftersom sidorna blir plottriga och tar längre tid att ladda, och annonsörerna tycker det är dumt eftersom deras budskap försvinner i mängden. Och mediehuset tycker det är dumt eftersom vi ju bara vill göra en så bra produkt som möjligt – för både läsare och annonsörer!

  Därför tror jag att vi kommer att se en utveckling mot färre men mer relevanta annonser. Det finns idag jättesmarta system för att matcha annonser mot det redaktionella innehållet på sidan, alltså så att exempelvis en annons för en brandvägg bara visas vid artiklar om brandväggar. Det innebär att färre personer ser annonsen, men att dessa förmodligen är mer intresserade av produkten som annonseras. Det är till glädje för både läsaren och annonsören! Och det här är bara ett exempel på hur man kan använda smarta, moderna tekniker för att målgruppsstyra annonser.

  Det här är egentligen inget nytt – Google har byggt hela sin ekonomiska framgång på intelligent matchning av annonser – men vi i mediebranchen har varit för dåliga och långsamma på att utveckla våra annonsmodeller online.

  Gilla

 4. Det låter lovande för IDG:s del eftersom ni skriver om teknik som kan säljas och borde då ha annonsörer som passar artiklarna. Låt dem bara inte få för mycket utrymme. Ert existensberättigande bygger på läsarunderlaget. Skapar ni för stora annonsutrymmen så försvinner läsarna och då blir alla annonser osedda.

  Jag önskar en policy (hoppas att ni redan har en redan) där ni fastställer procent av utrymmet för artklar och dess illustrationer i förhållande till hur mycket annonsörerna får delta.

  Vi som läser på nätet bidrar inte direkt med några intäkter till er, utan det är reklamen som är intäkterna, men ändå vill ni att vi läser och annonsörerna vill synas. Inte helt lätt att få ihop så att alla blir nöjda, men ett regelverk är enligt min mening nödvändig.

  Hur sedan Aftonbladet och Expressen ska kunna matcha sina artiklar är däremot en gåta. De kan ju inte släppa igenom försäljning av mordvapen till artiklar om alla mord de för närvarande skriver om.

  Bli bra på smarta annonser med fastställda utrymmen i procent så blir i alla fall jag mer nöjd. Jag var lite orolig att IDG skulle bli som Aftonbladet och Expressen just nu är.

  Tack för ditt svar. Det var intressant

  /Roffe

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s