Bristen i iPhone och andra så kallade SmartPhones

Den så omåttligt populära iPhone har en brist som gör att jag inte tänker skaffa den. Vidare så har många av SonyEricssons så kallade SmartPhones samma brist. Hur det är med Nokia har jag inte kunnat följa upp eller testa.

Det var min underbara dotter som kom förbi och visade upp sin nya iPhone som gav mig chansen att undersöka hur det var med den så kallade “Exchange Active Sync” som står som en av egenskaperna för många andra mobiltelefoner som kallar sig för SmartPhones.

En snabb kontroll stärkte min misstanke. Senare dubbelkollade jag med Jonas, min alter ego, för att även få hans expertutlåtande om denna så viktiga detalj för just iPhone.

Jag har haft SonyEricssons M600i så jag har levt med denna irriterande brist. Dataviz Active Sync heter synkroniseringsprogrammet i M600i och jag tror mig veta att fler fabrikat stoppat in detta bristfälliga program i sina mobiler och sedan marknadsfört mobilerna som SmartPhones som kan synkronisera med Exchange.

Falsk marknadsförering!

iPhone och de mobiler som har Dataviz Active sync synkroniserar inte “Uppgifter” eller “Tasks”!

De klarar E-post, Kalender och Kontakter men inte mer. Jag anser att det då inte handlar om SmartPhones utan om mobiler med vissa möjligheter att synkronisera med Exchange.

Tyvärr vet jag inte hur det är mot Domino och Lotus Notes som är det andra stora PIM-verktyget på företagsmarknaden. Men misstanken om att det är samma problem där är stark. Dessutom brukar det inte stå att mobilen är förberedd för Domino, vilket det borde göra.

Vad är det nu för problem och varför är detaljen med Tasks så viktig?

  1. Det är ren lögn att i telefonens specifikationer påstå att den kan synkronisera med Exchange. Ska det stå så, ska man även ange att Uppgifter/Tasks inte finns med om så är fallet. Vad jag vet så är det enbart Windows Mobile-telefoner som har kompletta synkroniseringsmöjligheter med Exchange. I ärlighetens namn så påstår inte iPhone att de synkar med Exchange utan Apple räknar upp e-post, kalender, kontakter samt anteckningar som synkroniserbara detaljer utan att nämna mot vad. Alltså, Uppgifter finns inte med som standard.
  2. Telefonen går inte att ha som hjälpmedel inom de företag och projekt där man använder MS Project samt i förlängningen Tasks som en del av rapporteringen mellan projektledaren och projektmedlemmar.
  3. Uppgifter är mitt viktigaste hjälpmedel dagligen att hålla reda på en massa saker
    Hur och varför kan du läsa om i min kommande bok med rubriken “Använd Outlook på mitt sätt

Du behöver inte kommentera att man kan komplettera sin iPhone genom att exempelvis köpa appen “TaskTask” som komplement, det vet jag redan. Vad jag vänder mig mot är att specifikationerna ljuger för mig som SmartPhone-konsument. Jag får upptäcka i efterhand att specifikationen var lögn och antingen lämna tillbaka luren eller leva med bristerna på ett eller annat sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s