Kvalitet är lönsamt!

Dokumentation baserat på dokumentmallar, Programkod baserat på programmeringsregler, processer som stödjer verksamheten och förenklar handgreppen för den enskilde, Verksamhets- eller Driftshandböcker som beskriver hur det hela ska gå till. Listan kan göras lång vad som är kvalitet inom företag.

Bristande kvalitet är ett av problemen när det kommer till säkerhetsbrister inom IT, vilket Microsoft tog tag i för fem år sedan. Du kan utläsa och förstå detta av Michael Anderbergs föredrag som jag tipsade om i ett tidigare inlägg.

Bristande kvalitet när det gäller bilar förstår var och en. Vem har inte drabbats av problem med bilar som rostar, vissa bilmärken som är mer felfrekventa än andra. Allt har med tillverkares fokus på kvalitet eller brist på kvalitet att göra. Sänks kvalitetskraven så ökar problemen längre fram med högre kostnader som ett brev på posten. För att inte tala om imageförluster via negativa skriverier i massmedia.

Sänks kvalitetskraven på programvara som exponeras mot internet så ökar attackytorna och problemen eskalerar i en allt högre takt.

I grunden för Microsofts säkerhetsarbete av idag så ligger ett målmedvetet kvalitetsarbete i botten som leder till produkter som blir säkrare för användaren att använda.

Märk väl! Jag har ingen som helst insyn i Microsofts inre arbete utan enbart mina egna erfarenheter på kvalitetsutveckling genom åren. Tack vare denna erfarenhet så kan jag läsa mellan raderna och förstå varför exempelvis Vista fungerar som det gör idag. Grundläggande och målmedvetet kvalitetsarbete internt på en rad områden. Just nu fokuserar Microsoft på säkerhet, vilket man kan och ska göra. I mina ögon är det ett tecken på kvalitet.

Man vågar prata om så svåra frågor som kvalitet även om man inte uttrycker sig i sådana direkta termer kanske för att inte riskera att framstå som byråkratisk och tråkig.

I mina ögon är det en fråga om hög trovärdighet, speciellt när man dessutom talar om, hur man utvecklar sina produkter numera. Bland annat med SDL som för mig framstår som ett konventionellt kvalitetssystem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s