Kort om Huaweiplattan på tåget

I och med att Netflix infört att man får ladda ner filmer istället för att streama dem via wlan eller 4G så medför det en öppning för billiga pekplattor typ Huawei MediaPad 10 9,6″ för drygt 1.700 kr på Elgiganten. 

Förutsättningen är att man även skaffar ett rimligt stort SD-kort samt ställer in Netflix så att nedladdade filmer hamnar på SD-kortet och inte på plattans hårddisk. Detta förutsatt att man vill kunna göra en del annat på plattan än att bara kolla på filmer via Netflix. Innan du börjar ladda ner filmer så måste du ställa om appen så att filmerna hamnar på SD-kortet och inte på hårddisken.

Lyckad uppgradering av ”Lillen”

Lycklig som ett litet barn så lyckades jag uppgradera Windows i min lilla pekplatta på 8″ för Windows trots utrymmesbrist både här och där. Men det satt hårt åt. Jag var tvungen att avinstallera i princip allt samt rensa och rensa samt rensa igen plus några omstarter.

Uppgraderingen krävde nämligen 8GB på C:

Det är hårda krav när C: enbart är på 24,2GB och RAM är 1GB. Fick under processen ett par felmeddelanden då ”Uppdateringsassistenten för Windows 10” sparkade bakut. Jag kollade aldrig vad felkoderna stod för utan fortsatte att frigöra ”spejs” på C:. Till slut hade jag drygt 9GB efter att ha avinstallerat allt jag senare kunde återinstallera, bland annat Office 2016.

En intressant detalj är att när jag nu rensat bort Windows.old (vilket jag även gjorde innan uppgraderingen) så visar det sig att nya Windows 10 tar mindre plats på C:. Så här ser det nämligen ut idag efter att jag återinstallerat Office 2016 och OneDrive.

Bästa tangentbordet från Kjell & Co

Enbart 300 spänn och bäst i test om du frågar mig. Jag har en bunt externa tangentbord för pekplattor. Två från Clas Ohlson, ett vikbart från Microsoft, ett till från Kjell & Co (Linocell) som är något dyrare än ovanstående samt naturligtvis Apples eget original för 1.500 spänn och som även fungerar som skärmskydd och skärmsläckare.

Men som tangentbord är lillen från Linocell bäst till iPAD PRO 9,6″, Huawei T3 10 9,6″ samt vilken iPhone som helst förutsatt att du även skaffar den lilla hållaren från Linocell. Denna kostar bara 50 kronor och är användbar på vilken platta som helst. Den stora fördelen är att lutningen är varierbar till skillnad mot exempelvis min gamla Surface RT som i standardutförandet enbart har ett lutningsläge.

Men tangentbordet är även bra för en Windows-platta vilket sker i skrivande stund då jag tagit bort originaltangentbordet från min Microsoft Surface RT samt kopplat på tangentbordet ovan. Fungerar hur bra som helst.

Det finns fler varianter på tangentborden från Lincell, exempelvis det som jag skaffade för att använda till min iPAD PRO 32GB 9,6″. Men det tangentbordet var mindre bra för Huaweien då det visade sig att lutningen på denna inte blev så bra. Så det tangentbordet använder jag enbart till paddan. En bra detalj med detta tangentbord är att paddan inte sitter fast i tangentbordet vilket medför att det bara är att ta tag i paddan och byta från liggande till stående och tillbaka. Det är ett problem som brukar vara ett irritationsmoment för tangentbord där plattan/paddan fäst fast även i form av ett skydd.

Så just nu anser jag att Kjell & Co i och med produktserien Linocell ligger först i spåret när det gäller utbudet av tillbehör. Dessutom är det svårt för andra att konkurrera med Kjell & Co:s låga priser. De tangentbord som jag berättat om här kostar 300 respektive 400 spänn. Lite fånigt att priserna anges som 299:90 respektive 399:90, men det kan ju stå ut med.

Inte bara lek, men en avancerad hobby

Min lilla ”åttatummare” behöver underhållas inte bara för att det är roligt utan dessutom lärorikt. Genom att pillra med denna i alla avseenden begränsade Windows-dator så måste jag anstränga mig ordentligt för att ”Lillen” ska hänga med när det gäller uppdateringar och andra delar som krävs av en Windows-dator av idag. Förstår man inte det, alternativt att man inte kan eller vet vad man gör, så borde man nog som användare skaffa en annan typ av dator.

Ett exempel, som jag just nu använder för att skriva det här inlägget, är att istället för en Windows-dator, eller PC, skaffa sig en iPAD från Apple med lämpligt tangentbord. Det ger en enklare tillvaro eftersom Apple fixar underhållet åt en. Det är bara att lyda exempelvis ”App Store” och installera de uppdateringar som kommer. Svårare är det inte. Javisst ja, även iOS kommer ibland med uppmaningar om att uppdatera just det iOS som styr ”paddan”. Men där slutar de tekniska utmaningarna. Men det gäller att ta tjuren vid hornen samt köra uppdateringarna för Apparna som kommer i princip varje dag beroende på hur många appar man har på sin iPAD.

Med en Windows-dator är det en annan femma. Om du kollar bilderna ovan så ser du att jag har en ny version av Windows på väg in. Det va bara det att jag först blev tvungen att ordna så att ”Lillen” hade 8 GB ledig plats på C:. Inte så lätt när hårddisken bara är 24,2GB och RAM bara är 1GB. Så jag blev tvungen att komprimera C: för att få plats för den nya versionen av Windows.

Tur att Lillen har plats för ett SD-kort, eller externt minneskort. Jag har ett på 32GB där jag synkar ner valda mappar från min OneDrive. OneDrive är Microsofts molntjänst som jag använder via Office 365. På så vis kan jag hålla ner användningen av C:

Jag återkommer när och om uppdateringsprocessen av Windows är klar.

Att läsa tidningen på iPAD

Det är stor skillnad på att läsa olika tidningar på pekplatta. I mitt fall en iPAD Pro. Jag läser dagligen fyra tidningar där två ur politisk synvinkel tillhör den vänstra falangen och två tillhör den högra. Alltså Aftonbladet och Dalademokraten samt Dagens Nyheter och Expressen.

Det är mycket stor skillnad i upplevelse, och då syftar jag inte på politiken utan på tekniken som de fyra använder gentemot sina läsare, dvs mig!

Jag säger det med en gång! DN, Aftonbladet och Expressen borde åka till Falun och prata med Dalademokratens tekniker som tillhandahåller tidningen på nätet. Jag ska även understryka att jag prenumererar på både Dalademokraten och Dagens Nyheter så jämförelsen är korrekt mellan dessa två morgontidningar därvidlag. Aftonbladet och Expressen läser jag utan abonnemang så det blir mest att försöka undvika reklamen. Mest retar jag mig på en viss avdankad brottare och ”hans” jävla spelsajt.

Dalademokraten (DD)


En utomordentlig nättidning! Jag läser rubrikerna översiktligt på varje uppslag utan problem samt dubbeltappar med fingret för att zooma in på artiklarnas brödtext. Sen återgår jag till hela uppslaget med samma metod genom att ”tappa” två gånger igen.

Den stora fördelen med papperstidningslayouten är superbra med DDs app. Jag saknar inte papperstidningen alls, dessutom är webbtidningen något billigare än den utburna papperstidningen. En annan fördel är även att jag har tidningen med mig på resor plus att ingen behöver tömma brevlådan åt mig när jag är bortrest.

Dagens Nyheter (DN)


DN har även den en app för att läsa papperstidningen på en pekplatta när man är abonnent . Men appen är betydligt sämre än Dalademokratens app. Speciellt idag 15 juni då inzoomningen inte fungerade alls. Kolla bara på nästa bild där inzoomningen först blev skarp för att sedan bli helt oläsbar.

Aftonbladet


Det är inte mycket att orda om vad gäller både Aftonbladet och Expressen. Fulla med störande reklam och ingen överblick över huvudtaget. Resulterar i att man inte läser hela tidningen, vilket man gör med de två morgontidningarna DD och DN.

Kvällstidningarna är i jämförelse med DD rent ut sagt urdåliga som nättidningar! Skärpning!

Expressen

Slutsats

Papperstidningslayouten är mycket bra på en 9,7 tums pekplatta, förutsatt att tidningen tillhandahåller en app som är värd namnet. Nättidningarna har en hel del att jobba med om de vill ha kvar sina läsare.

Men det finns ju redan alternativ!

Lustigt med nya prylar. Ofta sätter en lansering igång nyfikenheten och inspirationen att surfa runt och läsa på. Det var ju ett bra tag sedan eftersom övergången för min del från en ren Windows-miljö till iPhone och iPAD, dolt vad som varit intressant hos Microsoft. Det finns ju dessutom redan alternativ för drygt 5000 spänn!


Gammal platta blev som ny!

Som en ren konsekvens av föregående inlägg där jag jämförde Surface Laptop med två andra alternativ så plockade jag fram min lilla pekplatta av märket Toshiba där skärmen bara är 8 tum stor, RAM är bara 1GB samt med en hårddisk på bara 26GB. Fördelen med den lilla plattan är att jag har ett 32 GB mikro-SD-kort installerat. Genom att flytta över alla filer till SD-kortet så fick jag plats med Office 2016 som jag har via abonnemanget på Office 365.

Lite kul att mecka runt lite samt hitta nya lösningar!

OneDrive

En detalj blev att koppla bort synkroniseringen med OneDrive. Efter ett tag så märkte jag att OneDrive var närvarande i alla fall, via appen ”Foton”. Men på rätt sätt! Direktläsning mot mina bilder i molnet utan synk som tidigare lastade ner filer till HD. Istället installerade jag Dropbox som jag använder i både Spelmanslaget och Taubesällskapet. Men det finns lite att mickla med för att få det att fungera smärtfritt.

Liten bloggdator med Windows 10

En iakttagelse är att ”lillen” med Windows 10 numera funkar lika bra om inte bättre än den större Surface RT-maskinen. Så det kanske blir som så att Lillen återtar tronen som bloggverktyget nummer ett.

Mitt vikbara tangentbord fungerar utmärkt till mina olika pekplattor. Troligtvis Microsofts bästa och stabilaste produkt. Nämnde jag att mitt bloggverktyg mot WordPress är Word? Bara att leta reda på mallen ”Blogginlägg”, koppla upp sig mot WordPress samt köra igång och producera just detta inlägg.

Ett litet aber blev att det vikbara tangentbordet saknar Prt Sc, alltså möjligheten att norpa skärmbilder. Så jag fick byta till Windows-tangentbordet från Clas Ohlson. Jag har nämligen inte blivit kompis med ”Skärmklippverktyget” som finns i Windows 10.

Kan man blogga i Word?

img_0306

Att jag kan blogga i Word har jag nog berättat tidigare. Det är bara att leta reda på (söka) efter mallen som heter ”Blogginlägg” i Word under Windows. Men funkar den i Word för Mac eller iOS?

Det första man gör i ”Blogginlägg” är att koppla upp sig till sin ”Blogg Provajder”. Sen är det bara att skriva och klippa in bilder.

Word för Mac

Eftersom jag är i Trelleborg hos mågen (han har en Mac, vilket jag inte har) så va jag tvungen att testa om ”Blogginlägg” finns i Word för Mac. Svaret är både ja och nej. Den finns att utgå ifrån men den fungerar inte som i Word för Windows. Jag kunde helt enkelt hitta den funktionalitet som gör att man kan koppla upp sig mot WordPress. Så svaret är att Word för Mac inte går att använda som bloggeditor.

Word för iOS

Att Word för iOS inte går att använda som bloggeditor har jag konstaterat tidigare, så det behövde jag inte testa den här gången.

WordPress i Safari

Visserligen finns det en app för WordPress i iOS men jag föredrar att blogga via Safari i min iPAD PRO enligt bilden ovan. WordPress är ju från början ett webb-baserat verktyg så det är inget konstigt att den lösningen är bäst under iOS.

Tyvärr är det inte trivialt att skapa rubriker och annat special men om man kan lite gammaldags HTML, så är detta inget problem eftersom man i WordPress kan jobba visuellt (som det kommer att se ut) eller i form av HTML-kod.

Slutsats

Slutsatsen blir i och med detta att nästa dator inte blir en Mac, vilket låg mycket nära till hands, utan det blir en PC även nästa gång. Så just nu lutar det åt en Microsoft Surface. Pekplatta, eller snarare pekskärm, är ett måste enligt min erfarenhet även när det gäller en dator. En anledning är att jag redan har en Surface RT med Windows 8.1 som jag gillar skarpt. Även min gamla Laptop har pekskärm vilket är praktiskt då och då.

Att blogga i WordPress via iPAD

Detta inlägg skriver jag på mitt externa tangentbord från Clas Ohlson som är kopplat via bluetooth mot min iPAD Mini 2 WiFi 16Gb. Inget konstigt med det. Synd bara att Word i iOS är så olik original-Word i Windows. Hittar exempelvis inte ”Blogginlägg.dotx” som man kan hämta på nätet i original-Word.

image.png

Sen är det det här med reklam. Eller snarare riktad reklam. I bilden ovan ser du reklam för en kamera, en iPAD mini 2, en iPone 5S samt ett skydd till en iPAD mini från Targus när jag surfar på Expressen.se. Dessutom i två kolumner! Annonserna kommer från Dustin Home och är mina senaste sökningar i Dustinhome.se.

Ok då! Problemet är att jag redan vet vad jag har kollat på för prylar. Jag behöver ingen påminnelse via Expressen. Sen kan man ju fundera på om den här typen av reklam är bättre än reklam som riktar sig brett till vem som helst.

I vilket fall som helst så har jag intrycket av att de som är i reklambranschen är rätt dumma i huvudet. För att inte tala om de som köper reklamplats. Där jobbar medlemmarna från de  intelligentbefriades förening.

Roffe
@rigit

Nokia Lumia blir Microsoft Lumia

Fick just ett meddelande från Nokia Sverige på Facebook att varumärket Lumia blir Microsoft Lumia denna vecka, eller inom ett par dagar som man uttryckte det.

Så strax har jag en ny mobil, Microsoft Lumia 820! Inte en spänn kostade det bytet för min del.

Roffe

Publicerad från WordPress för Windows Phone

Hela Windows 8.1 i en 8 tums platta, nej tack!

Läser om Toshibas Encore WT8 på PC för Allas mobilwebb och slås av insikten att Toshiba lyssnar för mycket på de så kallade kunderna. Dessa ”kunder” är enligt min mening högröstade experter som inte fattar vanliga användares egentliga behov. Det blir fel nånstans!

Ta exempelvis Nokias Lumia-serie som jämförelse. Bäst säljer Lumia 520! Varför då undrar ni då? Den är enklare samt billigare samt tillräckligt kompetent som smartphone för de flesta. Pris runt 1200 hos Dustin Home!

Windows 8.1 i en 8 tums pekplatta är som att peta in en 500 hästars V8 i en Fiat 500. Ett feltänkt helt enkelt som bara tillfredsställer ett fåtal trots att plattan är rätt billig.

I artikeln räknas några appar upp som funkar bra i plattan, övriga Windows-program blir för pilligt, som dom uttrycker det. Det är ju vad jag försöker säga. I en mindre pekplatta räcker det med appar i Windows RT. En pekplatta är trots allt ett komplement till en dator, speciellt när den bara är på 8 tum.

Nu ska vän av ordning veta att jag har den första versionen av Samsung Galaxy Tab (7 tum) samt numera den senaste på 10 tum.

Läs artikeln: http://mobil.idg.se/idg/2.1085/1.549255#list:1.490303

Publicerad från WordPress för Windows Phone