UAC är som en god vän som vågar säga ifrån

”Vista gjort för att vara irriterande”! Som det har blivit nu 2008 så är det faktiskt nödvändigt att larma! UAC är till för att VARNA för MALWARE och andra installationer av oönskad programvara. Föredrar ni att kod åker in i er dator utan att ni märker det?

Vista är det första operativsystem där du som kunnig och avancerad användare inte behöver eller rent av inte borde ha administratörsrättigheter på när du jobbar. Vista ger möjligheten att mota Olle i Grind som det heter. Att minimera attackytan till din personliga PC i ditt dagliga arbete!

Att gnälla om UAC är ett tecken på okunnighet! Jag uppskattar att UAC frågar om jag vill ha in kod! Alternativet att inte larma är för mig ett skräckscenario. Internet vimlar av skadlig kod som Malwareindustrin vill plantera i din dator utan din vetskap. Det senaste larmet som kom för någon dag sedan var att något Pucko kommit på att infektera GIF och JPEG-bilder. Tack vare de sista delarna av SDL-processen så kan Microsoft agera snabbt och effektivt numera.

Tack Microsoft för Vista med UAC och era övriga ansträngningar att ge mig och min familj ett tryggare surfande på Internet.

Jag efterlyser ett uttalande från Linus Torvalds och Steve Jobs att nu får det vara nog! Även våra operativsystem ska utvecklas och underhållas enligt Security Development Lifecycle – SDL, för att på så sätt minimera attackytorna i våra operativsystem på samma sätt som Bill Gates och Steve Ballmer krävde av sina utvecklingsteam för fem år sedan och som kom att bli Microsoft Vista samt produktserien av 2007 års version. Vidare skulle det vara tacknämligt om Microsoft delade med sig av UAC till övriga leverantörer av Operativsystem. Tro mig, även ni behöver UAC i era operativsystem.

Kraftsamla och gå samman mot den jävla Malwareindustrin och gör det nu!

4 reaktioner till “UAC är som en god vän som vågar säga ifrån”

 1. Så man har att välja på att bli uppfostrad eller stå ut med ett bristfälligt system som varit lätt att cracka hur länge som helst?

  Jag tycker att om än detta är ett kaxigt sätt att få användarna att bli mer kritiska gentemot sina mjukvaruleverantörer är genomförandet bedrövnigt. Kan de inte implementera det i utvecklingsmiljöerna för sina 3:e-parts utvecklare istället?

  "Alternativet att inte larma är för mig ett skräckscenario."

  Fel att ta bort alternativet innan det når slutkonsumenten?

  Nä, det finns ingen anledning att försvara UAC – tanken var god men genomförandet uselt.

  RMS var den första som tog detta initiativ iomed GPL (jovisst, ännu ett trött argument från en nybliven semi-fanboy) – det är inte Gate & co förtjänst att GNU/linux haft så stora framgångar i serverhallarna!

  Ett hett tips: lär dig OpenOffice och skriv böcker om det i fortsättningen!

  Gilla

 2. > "Vidare skulle det vara tacknämligt om Microsoft delade med sig av UAC till övriga leverantörer av Operativsystem. Tro mig, även ni behöver UAC i era operativsystem."

  Jag tror du har missförstått hur UAC, och hur andra operativsystem fungerar.

  UAC-rutan visas när användaren måste bekräfta vissa funktioner som skall utföras (t.ex. skriva till vissa mappar). Det är inga problem att skriva malware som bara agerar under användarkontot, och därigenom inte orsakar några UAC-varningar.

  Under andra operativsystem så kör man inte som admin (heller ;P), och får därför inte utföra de potentiellt farliga saker som UAC varnar för. Bara för att operativsystemet inte visar en varningsruta och frågar efter godkännande när en (potentiellt) farlig händelse sker, betyder det inte att det tillåts!

  UAC ger inget ytterligare skydd, den bara låter dig tillåta potentiellt farliga saker.. om du i tidigare Windows-versioner inte var inloggad som administratör, så kunde programmen bara inte göra det… nu får du möjligheten att godkänna det. Det kan ju vara värre! 😉

  Många Linuxdistributioner har långt innan Vista fungerat likadant, och vid behov frågat efter lösenord när administrativa ändringar skall göras, eller "viktiga program köras".

  Luras inte att tro att Microsoft skapat något revolutionerande, eller att andra operativsystem på något sätt är mer sårbara för det.

  Gilla

 3. Det är väl bara bra att UAC upplevs irriterande för alla (okunniga utvecklare samt användare) som inte föjler sunt säkerhetstänkande? Ju mer irriterande desto bättre.

  För övrigt tror jag att en introduktionsbok till unix skulle ge dig en aha-upplevelse. Man har skiljt på användare och administratör (root i unix) sedan 60-talet.

  Gilla

 4. Ja, jag behöver ju inte upprepa vad dynamic,explicit redan skrivit.
  Du har många, goda, skäl att läsa på ordentligt om hur Linux/Unix/*BSD/OS X fungerar på de här punkterna.
  Så slipper du göra bort dig i fortsättningen.
  Detta är på inget som helst sätt personligt menat.
  Men ditt inlägg visar tydligt på okunighet i just de här frågorna.

  Mitt förslag är att du läser på ordentligt.
  Det kommer både du, och dina kunder, att tjäna mycket på i längden.
  Trevlig helg, och lycka till med företaget 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s